13 februari, 2011

☼ Skönhetsidealet genom tiderna

Kvinnornas ideal genom tiderna:


Cleopatra VII
Var den mest kända egyptiska skönheten. Hon var egyptens sista farao och levde 59 f Kr - 30 e Kr. Hon hade relativt ljus hy, lång vacker hals och kraftigt sminkade ögon.
Antiken
Både kvinnor och män skulle ha vältränade kroppar och kraftigt krulligt hår (Hercules!). Kvinnorna skulle ha mycket kurviga kroppar i mjukt fallande kläder.


1600-tal

Fetma var ett tecken på hälsa och rikedom och kvinnorna var inte rädda att visa upp sina tjocka magar. Kläderna framhävde höfter och rumpa.

1800-tal
I mitten på 1800-talet var det dags för extremsmala midjor med hjälp av olika korsetter och snörningar. Vissa opererade till och med bort de två nedersta revbenen för en ännu smalare midja.1900-1920-tal
Många kvinnor började yrkesarbete. Platt byst, smala höfter och kortklippt hår blev idealet. Runt 1930-1940 tog pojkflickkroppens tid slut, idealet blev mer feminint men inte så uttalat. Det var krig i landet så det fanns viktigare saker att bry sig om.

1950-tal
Tiden för filmvamper som Marilyn Monroe! Långt lockigt hår och mycket kurviga kroppar. Idealvikten för en snygg och smal kvinna var mellan 70-80 kilo.

1960-tal
Olika skönhetsideal rådde. Dels trådsmala modellen Twiggy, mode och silikon i minikjol. Parallelt med lössläppt hippemode med plats för alla slags kroppar.1970-tal

Under kvinnofrigörelsens tid kastades många bh:ar, och kroppens former visades upp i mysiga velourkläder. Parallellt fanns ett striktare ideal kvar.
1980-tal
Discomodets tajta och pråliga kläder hängde med in i 80-talet. Skönhetsidealet var inte överdrivet magert trots att gym och aerobics var hett.
1990-tal
Supermodeller fick en viktigare roll som förebilder. Med Kate Moss och hennes medsystrar i modellbranschen blev skönhetsidealet extremt magert.

2000-tal
Ingen storlek alls - storleken "size zero" lanserades. Parallellt finns ett porrfilmsinspirerat ideal med stor byst och tjocka läppar. Olika former av skönhetskirurgi och kemiska preparat blir allt mer vanligt och accepterat. År 2009 ökade försäljningen av nervgiftet Botox med 20%.

4 kommentarer:

Felix Vincent sa...

Yay! Män från grekerna och kvinnor från 90-talet, tjoho! ^^

emma roos sa...

Sjukt. Och sjukt intressant för den delen

Anonym sa...

Riktigt bra! Tack!

Anonym sa...

This is a topic that's close to my heart... Cheers! Where are your contact details though?
Look at my web page : porn tube