24 november, 2010

Vinterdepression

Från en underbar Norrlandsommar där solen aldrig går ner, man är vaken dygnet runt. Sedan kommer Hösten, den är så mysig med sina underbara färger och inte tala om alla snygga höstkläder! Och så blir det vinter... Vi njuter av de första flingorna som långsamt snöar ner över oss, se hur vackert det är när träden blir alldeles vita som resten av landskapet, det ser nästan magiskt ut. Efter en kall promenad sitter man inomhus med en varm kopp choklad under en mysig filt framför en varm brasa, och så kommer julafton med all god mat och mysig stämning! För att sedan börja gråta när varje dag bara blir kallare och kallare... Mörkare och mörkare... Det blåser i stort sett hela tiden och näsan förfryser varje gång. Man hinner inte mer än att kliva upp så blir det mörkt, var tog den härliga solen vägen? Man kan knappt ta sig någonstans utan att halka ihjäl sig, ett steg fram så glider du tillbaka ett halvt. Vägen från stan och hem kan kännas som en evighet. Så därför stannar man inomhus. Festandet dras ner, folk orkar helt enkelt inte. Alla går i ide. Man blir understimulerad och sitter uppe längre och längre på nätterna, man vänder på dygnet.. Och helt plötsligt så hinner vi inte se ljuset alls när vi kliver upp..

Nu kommer vinterdepressionen.
Känns det bekant?

För att någonsin komma någonstans överhuvudtaget i livet och komma över sina sorger i det dåliga vädret så är väl det första steget att helt enkelt vara vaken! Det största misstaget folk gör är att bara fortsätta runt i sina rutiner, men ändå inte förstå varför de mår så psykiskt dåligt och varför inget någonsin blir bättre. Gör något åt det istället! Vänd på dygnet. Sluta sov på dagarna, håll dig vaken! Pressa upp ögonlocken när de känns tunga och gör något kreativt istället. Laga en supergod middag? man känner sig alltid lite bättre efter en riktigt lyckad middag. Bjud in folk till den! Laga en gemensam middag? Ha spelkvällar, åk pulka/skidor/skridskor/slalom, Dra ihop folk till snöbollskrig! Hur gamla ni än är så lovar jag er att ni kommer ha det sjukt roligt. Alla älskar att få ta fram sin barnsliga sida ibland. Gå en promenad. Skit i vädret! På med alla kläder du har, oavsett hur töntig du ser ut. Om så promenaden bara är runt gatan så kommer du inse att så fort du inte fryser är det faktiskt riktigt skönt att vara ute med lite musik i öronen. Promenader är dessutom helt perfekt för lite egen tanketid, filosofera och fundera. Ibland är promenader det perfekta "tömma-huvudet-medlet".


Jag och torget förra vintern.

Så nu har du vänt på dygnet och börjar göra lite saker på dagarna. Det känns redan hur mycket bättre som helst! Var tog alla de där onda tankarna vägen? Jo, bristen på D-vitamin och solljus som är största boven att må dåligt och vara slö har du ju nu sugit i dig utan att veta det. Allt illamående på det där du trodde inte ens berodde på vädret, borta.

Fortsätt i samma takt, försök nu äta lite nyttigare. Kanske havregrynsgröt till frukost? num num num! Tar ungefär 3 minuter att laga. Du hinner inte mer än att sätta kastrullen på plattan eller lägga in tallriken i micron så är det klart.

Stora hela, sluta tycka så synd om dig själv! Och även om du tror att det har med andra saker att göra, så prova ändå. Man mår så otroligt mycket bättre psykiskt av att vara vaken med solljuset, vara social med andra människor, vara utomhus och äta bra. Om du inte tror det, så testa åtminstone. Det kan ju inte skada, och vad har du att förlora?


-4 - -8, Som tur är är det inte så kallt idag. Nu på med eskimåkläderna och ut med Hobbis!

2 kommentarer:

Felix Vincent sa...

Herre häfvlar! Var det så mycket snö förra vintern?! Damn! Missade jag det eller har jag bara glömt? XD

emma sa...

Bra madde! Bra skrivet! Ska försöka tänka på det!:))